Η αποτελεσματική στρατηγική μετριασμού των κλιματικών επιπτώσεων που θα εφαρμοστεί από τις τοπικές αρχές, θα τροφοδοτηθεί από το ACCEPT με υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμες παρατηρήσεις βασικών ατμοσφαιρικών παραμέτρων που είναι αντιπροσωπευτικές για τα επίπεδα ρύπανσης και παρέχουν πληροφορίες για 1) τις κύριες πηγές που είναι υπεύθυνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κύπρο, 2) τις εποχιακές τάσεις και τις πολυετείς τάσεις τους και 3) τη γεωγραφική τους προέλευση (τοπικές μεταφορές έναντι μεγάλων αποστάσεων). Αυτές οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις, οι οποίες επί του παρόντος δεν εκτελούνται από το εθνικό δίκτυο ποιότητας αέρα, θα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τις εξελίξεις μοντέλων ατμοσφαίρας-κλίματος που προτείνονται στη συνέχεια.
Το Ατμοσφαιρικό Αστεροσκοπείο Κύπρου (CAO)
Το Ατμοσφαιρικό Αστεροσκοπείο Κύπρου (CAO; https://cao.cyi.ac.cy/) παρέχει υψηλής ποιότητας, μακροχρόνιες παρατηρήσεις σε βασικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα και την κλιματική αλλαγή. Η υποδομή CAO αποτελείται από ένα δίκτυο τριών ατμοσφαιρικών σταθμών παρακολούθησης που βρίσκονται σε τρεις διαφορετικούς τόπους στην Κύπρο: την Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, το Τρόοδος, και τον δασικό χώρο Αθαλάσσας του Ινστιτούτου Κύπρου στη Λευκωσία. Προσφέρει επιτόπιες εγκαταστάσεις και υποστηρικτική υποδομή για έρευνα για ανάπτυξη και δοκιμή τεχνολογιών που σχετίζονται με τις ατμοσφαιρικές μετρήσεις.
Το CAO θα παρέχει υψηλής ποιότητας, μακροπρόθεσμες παρατηρήσεις βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα και την κλιματική αλλαγή.
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΠΚΑ) είναι η αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση διαφόρων ατμοσφαιρικών ρύπων, καθώς και για την αξιολόγηση και διαχείριση της ποιότητας του αέρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ευημερία των πολιτών, όπως και η προστασία της βλάστησης και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Οι δέκα ενεργοί σταθμοί παρακολούθησης του ΤΕΕ στην Κύπρο (http://www.airquality.dli.mlsi.gov.cy/) θα εξοπλιστούν με όργανα χαμηλού κόστους που θα αναπτυχθούν στο Ινστιτούτο Κύπρου για να λαμβάνουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο και να μετρούν τη συγκέντρωση και το μέγεθος των ατμοσφαιρικών σωματιδίων. Αυτά τα όργανα θα επεκτείνουν τις δυνατότητες του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα τα οποία διαχειρίζεται το ΤΕΕ.
Με την εξειδίκευση στην ηλεκτρονική μηχανική, στην επιστήμη των υλικών, στη δυναμική των ρευστών και την τεχνολογία πληροφοριών, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Instrumentation Lab (INL) του CARE-C θα οδηγήσουν στη δημιουργία μικροσκοπικών, ελαφριών και οικονομικά αποδοτικών οργάνων για τη μέτρηση σωματιδίων αερολύματος και αέριους ρύπους.
Αυτοί οι νέοι ελαφριοί, οικονομικά αποδοτικοί και μικροσκοπικοί ατμοσφαιρικοί αισθητήρες θα αναπτυχθούν και θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες με στόχο τη βελτιστοποίηση του τρέχοντος για την αναβάθμιση της ποιότητας παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας του αέρα. Αυτοί οι αισθητήρες θα αναπτυχθούν σε ένα πυκνό δίκτυο, που θα λειτουργεί υπό συνθήκες μετρήσεων ερευνητικής εκστρατείας. Το δυναμικό ενός πυκνού δικτύου αυτών των αισθητήρων που λειτουργεί στην αστική περιοχή θα καταδειχθεί μέσω του ACCEPT, παρέχοντας νέα εικόνα σχετικά με την ανθρώπινη έκθεση στην αστική ατμοσφαιρική ρύπανση.