Τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν από τις ατμοσφαιρικές παρατηρήσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των μοντέλων και για την παροχή ενός ισχυρού περιφερειακού μοντέλου ποιότητας αέρα και εξειδικευμένων κλιματικών προβολών. Το επίκεντρο θα είναι η εφαρμογή ενός υπερσύγχρονου συστήματος μοντελοποίησης για την Κύπρο, σε συνεργασία με τις εθνικές υπηρεσίες (ΤμΜ, ΤΕΕ) και η αξιολόγηση μέσω υπολογιστικών τεχνικών των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή EMME και πιο συγκεκριμένα στην Κύπρο.
Μοντελοποίηση ποιότητας αέρα κλίματος σε περιφερειακή κλίμακα
Ρύθμιση και διαμόρφωση σύγχρονων συστημάτων μοντελοποίησης που προσομοιώνουν με ολοκληρωμένο και διαδραστικό τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις μετεωρολογικές και χημικές διεργασίες στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι σύνδεσμοι που αναγνωρίζονται ως σημαντικοί παράγοντες για το κλίμα.
Σε βάθος ανάλυση μοντέλου πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κύπρο
Σε λεπτομερή ανάλυση, του μοντέλου (και σε σύγκριση με τα αποτελέσματα κατανομής πηγών WP2) της συμβολής πηγών ρύπανσης μέσω αξιολόγησης τοπικών αποθεμάτων εκπομπών, φυσικών (όπως σκόνη, θαλασσινό αλάτι, βιογενείς ρύποι, πυρκαγιές ή επιβάρυνση ρύπανσης, διασυνοριακή ρύπανση και μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν την ενίσχυση της ρύπανσης στην περιοχή.
Εκτιμήσεις μελλοντικών συγκεντρώσεων της σκόνης ερήμου
Τα μετεωρολογικά πεδία από μελλοντικές κλιματολογικές προβολές θα χρησιμοποιηθούν στο σύστημα μοντελοποίησης της ποιότητας του αέρα του WP5, έτσι ώστε να οδηγήσει σε προσομοίωση της μεταφοράς σκόνης στην έρημο και να αντλήσει μελλοντικά επίπεδα συγκεντρώσεων σκόνης.